Żywność z Polski rusza w świat
Polskie firmy spożywcze szukają nowych rynków zbytu w odległych zakątkach globu. Zachęca je do tego m.in. recesja w Unii Europejskiej
– Jesienią tego roku może dojść do kontroli polskich zakładów mięsnych przez służby sanitarno-weterynaryjne z Tajwanu – mówi „Rz" Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii.
Wizytacja przedsiębiorstw to kluczowy etap w uzyskiwaniu zgody na eksport. W przypadku Tajwanu polscy producenci wieprzowiny powinni zdobyć ją w przyszłym roku. Chętnych nie brakuje. Kontroli chcą się poddać 33 zakłady mięsne. Wśród nich należące do czołowych firm z branży: Sokołowa i Polskiego Koncernu Mięsnego Duda.
Nasza wieprzowina radzi już sobie dobrze w Korei Południowej. W 2011 r., głównie dzięki niej, eksport naszej żywności do tego kraju urósł o ponad 300 proc. Od pierwszej połowy tego roku osiem zakładów z polski może eksportować mięso także do Chin. Ze sprzedażą rusza tam Animex, największa firma mięsna w Polsce. Eksportują tam już Indykpol i Sokołów.
O wyjście z produktami poza Unię Europejską zabiegają nie tylko firmy mięsne. Wkrótce...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta